Een fijne Moederdag voor alle moeders ||Happy Mother’s Day to all mothers

Een fijne Moederdag voor alle moeders ||Happy Mother’s Day to all mothers

You can translate this message into 110 Languages via The Google-Tranlsate-Widget

De geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.

geschiedenis van Moederdag vroeger

Toen haar eigen moeder in 1905 overleed op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd.

Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw perse een vereringsdag voor moeders organiseren. Zij heeft alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Hiermee was officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen.

De geschiedenis van Moederdag in Nederland en België

Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland. Met de Antwerpse Moederkesdag is de geschiedenis van Moederdag in België al wat ouder. Hiermee hadden Nederland en België de feestdag Moederdag al snel geadopteerd. De oorsprong van de geschiedenis van Moederdag lag bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in Moederdag een goed vehikel zag om meer bloemen te kunnen verkopen.

1925

Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel, en dat is niet meer weggegaan. Moederdag stond meteen in het teken van het kopen van cadeaus, eerst vooral een traditionele bos bloemen. Al snel zagen de banketbakkers door mogelijkheden van deze feestdag. De Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging introduceerde al snel speciale Moederdag taarten. Vervolgens kwamen vele andere soorten van moederdagcadeaus in zwang.

Geschiedenis van Moederdag steeds commerciëler

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders van alle zorgtaken is ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taak overnemen, bijgestaan door Vaders. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen op de tweede zondag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeders ontbijt op bed met, ook traditiegetrouw, een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van mammie houden.

1939

Vaders zorgt dan voor een echt cadeautje voor moeders. Daarmee is de historie van Moederdag vooral geëindigd in een commerciële dag waar het kopen van cadeaus steeds meer centraal is komen te staan. Traditioneel blijft het geven van bloemen onderdeel van deze moeders verwendag.

Deze video vind ik zo mooi dat ik niet anders kon dan hem te delen

Bloemen belangrijk sinds het ontstaan van Moederdag

Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel de dagen voor Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn en blijven populair op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven.

Maar ook Schoonheidsproducten

In een mooie verpakking

Misschien vindt U dit ook leuk

Blog at WordPress.com.

Translate into 110 Languages CLICK ➡️ HERE»✅and press the flag of Your country
%d bloggers liken dit: