Paardenprocessie Hakendover || Horse procession Hakendover

Paardenprocessie Hakendover || Horse procession Hakendover
Productie Gilbert Gijsens, Tienen 0472 126104 – ggbeauduin@telenet.be

Paardenprocessie Hakendover

Uniek evenement

Paardenprocessie

Hakendover tot ver buiten onze landsgrenzen bekend als bedevaartsoord. De eeuwenoude Paardenprocessie trekt jaarlijks op paasmaandag door de straten van de Tiense deelgemeente. Na de hoogmis van 10.00 uur begeleiden een paar honderd ruiters en talrijke bedevaarders het beeld van de Goddelijke Zaligmaker naar de Tiense Berg, een akker gelegen buiten de dorpskom. Het is een serene stoet vol kleurrijke historische figuren, beelden, fanfares, zingende en biddende mensen en uiteraard ook paarden. Eens op de Tiense Berg aangekomen, worden de grond, de bedevaarders, de paarden en ruiters gezegend. Nadien draaft de horde paarden drie maal voorbij het altaar: het hoogtepunt van de processie. De legende wil dat de platgestampte aarde toch rijke vruchten zal leveren. Meer dan 20.000 mensen zakken jaarlijks af naar Hakendover om hiervan getuige te zijn.

De legende

De Paardenprocessie vindt haar oorsprong in de bouwlegende van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker. Aan het einde van de 7de eeuw besloten drie vrome maagden om een kerk te bouwen ter ere van de Goddelijke Zaligmaker.

Eens aangekomen in de omgeving van Tienen, begonnen ze aan de bouwwerken. De keuze van de locatie kon God blijkbaar niet bekoren: alles wat de werkmannen bouwden, werd ‘s nachts door engelen vernield. De maagden zochten een nieuwe plaats uit, maar ook daar herhaalde zich het vorige scenario. Ten einde raad vroegen ze aan God om hen bij te staan, waarop Hij een engel zond die hen een plaats aanwees: midden in de winter, toen het landschap bedekt was onder een dikke laag sneeuw, stond, op de plaats waar zich nu het hoogaltaar bevindt, een spikdoorn in volle bloei. Op een tak van de boom zat een vogel met een tekstrol in de bek. Hierop stond in vergulde letters geschreven ‘Dit is de plaats door God uitverkoren en aan de drie maagden aangewezen om er een kerk te bouwen in naam en ter ere van de goddelijke Zaligmaker, onze Heer Jezus Christus’.

De spikdoorn werd gekapt en de twaalf beste werklieden van de streek werden aangeworven om met de bouw te starten. Een dertiende werkman, die bij de werkzaamheden duidelijk aanwezig was, ontbrak telkens tijdens de maaltijden en bij de uitbetaling van het loon. Het was de Heer zelf die bij de bouw van het heiligdom assistentie bood …

Omdat God de plaats en de kerk zelf had gewijd en geheiligd, werden drie bisschoppen die de kerk wilden inzegenen gestraft. Het hele verhaal van de stichtingslegende van de kerk werd omstreeks 1405 gebeiteld in een uniek houten retabel.

Bron Informatie: https://toerisme.tienen.be/paardenprocessie-hakendover

Meer berichten in deze categorie over Mijn Geliefde Stad Tienen

Bekijk hier beneden wat voor moois U hier op deze website nog kan vinden

Trailer for a film about people who work on their Health.

Wat voor moois U hier kan vinden

Bezoek ook mijn “Andere” Blogs binnen deze Blog

Omdat smaken en Interesses verschillen heb ik Deze Blog opgedeeld in Verschillende andere Blogs

Blijf steeds als “allereerste” op de hoogte van Het “Allerlaatste” en ontvang onze berichten per mail. Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Vergeet niet U in te schrijven op De Nieuwsbrief

Bekijk de Video en U weet waarom

nadat U Uw mailadres heeft opgegeven en gedrukt op abonneren, ga naar Uw mailbox om op de bevestigingslink te klikken.

Dit is een beveiliging tegen Spam zodat niemand anders dan Uzelf zich kan inschrijven

U kan ten allen tijde terug uitschrijven

Voeg je bij 6.090 andere abonnees

Bent U meer een Facebook-Liefhebber ?

Dan kan ook snel eenvoudig mijn berichten ontvangen door mijn Facebook-Pagina te liken

Gerelateerde berichten

Blog at WordPress.com.

Translate into 110 Languages CLICK ➡️ HERE»✅and press the flag of Your country
%d bloggers liken dit: