Waarom je het gevoel hebt dat je een knuffel van iemand nodig hebt || Why you feel like you need a hug from someone

Waarom je het gevoel hebt dat je een knuffel van iemand nodig hebt || Why you feel like you need a hug from someone

Bij 

Barbara Veld 

Barbara Veld

Ikzelf heb dit jarenlang als een vast onderdeel ingebouwd tijdens mijn cursussen relaxatie

Bijgewerkt op 05 februari 2022

 Medisch beoordeeld bij 

Steven Gans, MDAfdrukken 

Twee vrienden begroeten elkaar en omhelzen elkaar buiten een restaurant
Hinterhaus Productions / Getty Images

Inhoudsopgave

Knuffelen heeft een ontspannend en rustgevend effect op mensen. Knuffels zijn eigenlijk goed voor je gezondheid en de wetenschap laat zien waarom knuffels en aanraking therapeutisch zijn.

Dit artikel begint met het beroemde Harlow-experiment over aanraking en bespreekt vervolgens hoe knuffels stress verminderen en geluk vergroten. Leer wat er gebeurt als je wordt geknuffeld door vreemden en geliefden. Het artikel bespreekt vervolgens hoe knuffels je gevoel van welzijn vergroten, conflicten beïnvloeden en de immuniteit verhogen. Het eindigt met de voordelen van zelfknuffelen.

Het beroemde Wire Mother Experiment

Harry Harlow ontwierp een studie waarin hij resusapen van hun biologische moeders nam. Vervolgens bood hij de jonge apen twee keuzes aan. Een keuze was een badstof draagmoeder die geen eten gaf; de andere keuze was een draadmoeder die voor voedsel zorgde.1

Interessant is dat de baby-apen meer tijd doorbrachten met de moeder van zachte stoffen, ook al zorgde ze niet voor levensonderhoud. De baby-apen die zich voedden aan de draadmoeders aten, maar keerden toen snel terug om de stoffen moeder vast te houden. Wetenschappers concludeerden dat er meer is aan moeder-kind interacties dan alleen het verstrekken van voedsel.

Wanneer je de behoefte voelt om geknuffeld te worden, wil je datzelfde “contactcomfort” waar deze apen en menselijke baby’s naar hunkerden. Het is fysiek en emotioneel cruciaal voor de psychologische ontwikkeling van een baby. Als volwassenen geeft het krijgen van die knuffel of tactiele stimulatie van iemand om wie we geven ons een gevoel van nabijheid en welzijn.

 Wanneer de angst om aangeraakt te worden je relaties pijn doet

Knuffels verminderen stress en verhogen geluk

Niet iedereen houdt ervan om op dezelfde manier geknuffeld of aangeraakt te worden. Maar over het algemeen kan positief fysiek contact je stressniveau effectief verminderen en je humeur verbeteren. Gevoelens van eenzaamheid en het ervaren van chronische stress kunnen uiteindelijk schadelijk zijn.

Knuffels lagere cortisol, die soms “het stresshormoon” wordt genoemd, in je lichaam. Knuffels nog lagere bloeddruk en hartslag. Tegelijkertijd zal een heerlijke knuffel met een familielid of vriend ook het niveau van neurotransmitters zoals dopamine in je systeem versterken. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Knuffels zijn een vorm van positief fysiek contact. Andere vormen zijn het vasthouden van handen, geaaid worden en het krijgen van therapeutische massages. Verzorgende aanraking tijdens de eerste jaren helpt ons jongere zelf emoties te reguleren. Met veel liefdevolle knuffels en fysiek contact ontwikkelen baby’s en peuters zich op een gezonde manier.

Knuffels van vreemden en geliefden

Kunnen knuffels van een vreemde zelfs positieve voordelen hebben? In een studie gepubliceerd in een recent nummer van Comprehensive Psychoneuroendocrinology,2 aanraking en geknuffeld worden vertoonden positieve resultaten, zelfs wanneer vreemden knuffelden. Knuffels verminderden de cortisolreacties op stress en hadden kalmerende effecten.

Knuffels en aanraking fungeerden als een soort sociaal signaal voor de veiligheid. Ze verminderden angst en stress en gaven deelnemers het gevoel dat alles goed was. Wetenschappers beschouwen zelfverzachtende aanrakingen en knuffels als potentieel krachtige manieren om een individu te beschermen tegen stress en veerkracht op te bouwen.

Aangeraakt worden door een romantische partner zou waarschijnlijk nog aangenamer zijn dan een knuffel van een vreemde. Vanwege de gedeelde geschiedenis, emotionele nabijheid en seksuele intimiteit die een paar samen heeft, kan een snelle knuffel in de keuken voordat een van jullie naar het werk vertrekt zelfs meer betekenen dan een knuffel van iemand die je niet goed of helemaal niet kent.

 Wat is de Physical Touch Love Language?

Knuffels verhogen het welzijn

Geknuffeld worden verhoogt onze stemming. Als je je geïsoleerd voelt of door een moeilijke tijd gaat, maakt een knuffel endorfines vrij. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Deze neurotransmitters verhogen onze gevoelens van plezier.

De afgifte van endorfines wordt vaak geassocieerd met de na-effecten van krachtige lichaamsbeweging. Maar endorfines komen op verschillende manieren binnen. Het zijn de geluksboosters die ons wegleiden van pijn naar plezier.

Hoewel het slechts een eenvoudig, liefdevol gebaar van een geliefde lijkt te zijn, verhoogt knuffelen ook ons niveau van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’. Oxytocine helpt ons een band op te bouwen met anderen en vermindert het stresshormoon, noradrenaline.

Hoewel het knuffelen van een familielid of partner wanneer we thuiskomen misschien een klein ding lijkt, is gezonde aanraking als de lijm die ons verbindt. Het ondersteunt ons fysieke, psychologische en emotionele welzijn. Knuffels verbeteren onze relaties en binding met anderen.

Knuffels en persoonlijke conflicten

Onze band met anderen is soms onderhevig aan conflicten. Knuffels helpen ons zelfs tijdens interpersoonlijke conflicten. In een recente studie,3wetenschappers interviewden 404 volwassenen elke nacht gedurende 14 opeenvolgende dagen specifiek over “hun conflicten, knuffelontvangst en positief en negatief effect.”

De resultaten van de studie waren in lijn met de hypothese dat buffers tegen schadelijke veranderingen in onze emoties wanneer we interpersoonlijke conflicten ervaren.

Verrassend genoeg duurden de effecten zelfs tot de volgende dag. Het ontvangen van een knuffel op een dag van conflict met iemand geeft ons een goed gevoel. Maar alleen al het knuffelen verbeterde de volgende dag het negatieve effect (d.w.z. je emoties).

Hugs Boost Immuunrespons

Kan het knuffelen en knuffelen van anderen onze gevoeligheid voor infectieziekten beïnvloeden? Ja, volgens wetenschappers verhogen knuffels ons gevoel van sociale steun en verminderen ze stress.

In deze recente studie met betrekking tot infectie van de bovenste luchtwegen,4 onderzoekers onderzochten de rol van waargenomen sociale steun en ontvingen knuffels bij het beschermen van ons tegen stress-geïnduceerde gevoeligheid voor infectieziekten. Onderzoekers stelden deelnemers bloot aan een virus dat een verkoudheid veroorzaakt. Vervolgens controleerden ze deelnemers in quarantaine om te beoordelen op tekenen van infectie en ziekte.

Ze ontdekten dat “onder geïnfecteerde deelnemers, grotere waargenomen steun en frequentere knuffels elk minder ernstige ziekteverschijnselen voorspelden.”

Zelfknuffelen

Als je partner of echtgenoot in een andere stad werkt of je familie en vrienden verspreid zijn, kun je niet altijd het fysieke contact krijgen dat je nu wenst. Je zou ervoor kunnen kiezen om jezelf te knuffelen. Je kunt jezelf daardoor dat gevoel geven dat je veilig en geliefd bent.

Als het je doel is om het gevoel van tasthonger te verminderen, zijn knuffelen, zelf strelen en masseren uitstekende activiteiten om dat te bereiken.

Hier zijn 6 voorgestelde manieren om jezelf te kalmeren:

  1. Vertel jezelf positieve dingen en geef jezelf een warme, sterke knuffel.
  2. Leg je hand over je hart en masseer je hart zachtjes.
  3. Masseer zachtjes je slapen.
  4. Kruis je armen en streel de bovenarmen zachtjes op en neer.
  5. Leg je handen op je schouders en schommel van links naar rechts.
  6. Wrijf je rug tegen de achterkant van de bank van links naar rechts.

De huid is het grootste orgaan in ons lichaam. Gevoelig voor externe stimulatie, kun je jezelf kalmeren en je gevoel van welzijn vergroten door de kracht van knuffelen en zelfknuffelen.

Een woord van Verywell

Zelfknuffelen en zelfverzachtend creëren een kans om jezelf twee andere geweldige geschenken te geven: zelfliefde en zelfcompassie. Je krijgt daardoor alle goede chemicaliën in je lichaam een boost en laat het brommen.

Meer berichten over mij

Meer berichten in de categorie Gezondheid-Tips hier beneden

Kom gerust ook even langs op onze andere Sociale-Media

De snelste en eenvoudigste manier

Om al mijn berichten over Gezondheid, Fotografie, persoonlijke verhalen en veel meer, te ontvangen is door me te volgen op Facebook.

Meteen kan Je ze daar snel en eenvoudig doorgeven aan Jouw Volgers.

Velen gaan U dankbaar zijn, want zij gaan die informatie ontvangen waar zij reeds lang naar op zoek zijn

Facebook ➡️

Blijf op de hoogte van meer berichten

Blijf steeds als “allereerste” op de hoogte van Het “Allerlaatste” en ontvang onze berichten per mail. Wij houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Vergeet niet

nadat U Uw mailadres heeft opgegeven en gedrukt op abonneren, U naar Uw mailbox gaat om op de bevestigingslink te klikken.

Dit is een beveiliging tegen Spam zodat niemand anders dan Uzelf zich kan inschrijven

U kan ten allen tijde terug uitschrijven

Voeg je bij 6.090 andere abonnees

Bezoek ook eens mijn andere Blogs


Bedankt voor je reactie Hier beneden en het delen op Sociale-Media

Met de deelknoppen onder het Bericht

Blog at WordPress.com.

Translate into 110 Languages CLICK ➡️ HERE»✅and press the flag of Your country
%d bloggers liken dit: