5 tips voor betere landschapsfotografie ||5 tips for better landscape photography

You can translate any post and page of this blog into 110 languages with the Google Translate Widget

Landschapsfotografie is vanuit vele oogpunten uitdagend. Je moet de perfecte plaatsen vinden om te fotograferen, wat betekent dat je afgelegen locaties moet verkennen, je apparatuur moet dragen en moet wachten op de beste weersomstandigheden. Je moet ook een enorme 3D-scène in een 2D-beeld kaderen zonder het gevoel van diepte te verliezen om te voorkomen dat je platte composities maakt.

Er zijn ook technische uitdagingen als gevolg van het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht en het fotograferen bij onvoorspelbaar weer. Aan de andere kant creëert landschapsfotografie een diepe band tussen de fotograaf en de omgeving. Het is onmogelijk om goede landschapsfoto’s te maken zonder ervan te houden om buiten te zijn, de elementen te omarmen en veel geduld te hebben. Toch kunnen enkele technische tips u helpen een betere landschapsfotograaf te worden en voorbereid te zijn om goede foto’s te maken in alle soorten weer en terrein. Dit is wat ik het meest nuttig vind voor landschapsfotografie.

1. Fotografeer groothoek, maar niet altijd

Veel beginners geloven dat landschapsfotografie strikt groothoeklenzen betekent, omdat het de enige manier is om de hele scène in te kaderen. De waarheid is dat voor strakke opnamen waarbij je moeite hebt om alles in beeld te krijgen en wilt dat de voorgrond dominant is, groothoek prima is. Een langer brandpuntsbereik biedt echter meer compressie door de achtergrond dichter bij de voorgrond te trekken en de achtergrond dominanter te maken. Dus als u gewicht wilt geven aan een verre achtergrond (bijvoorbeeld bergen met een dop sneeuw) en de kijker dieper in de scène wilt laten komen, moet u overwegen telelenzen te gebruiken.

Een breder beeld van Mitre Peak (16mm brandpuntsbereik) – Foto door Peter Dam

Een smallere hoek biedt ook andere voordelen. Hiermee kunt u een deel van de scène individualiseren, u concentreren op details, ongewenste objecten (bijv. Elektriciteitspalen en draden, bomen) vermijden en verre onderwerpen onthullen, zoals de top van een berg. Bovendien diversifieert het gebruik van een breder focusbereik uw portefeuille en biedt het hulpmiddelen voor het verkennen van verschillende invalshoeken en perspectieven.

Gebruik een groter brandpuntsbereik (70mm brandpuntsbereik) en stap 50 meter naar de zijkant. Kijk hoe de berg (Mitre Peak) nu veel dominanter is – Foto door Peter Dam

2. Kies een diafragma in het middensegment

Diafragma’s in het middenbereik worden ook wel de sweet spot van je cameralens genoemd. Het zijn de diafragma’s waarbij de lens de maximale scherpte biedt en scherpte is iets wat elke landschapsfotograaf wil.

Het kiezen van een diafragma in het middenbereik biedt een scherptediepte die breed genoeg is om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te stellen, vooral wanneer u een groothoeklens gebruikt.

Voor landschappen waar er geen significante afstand is tussen voorgrond, middenweg en achtergrond, heb je niet het kleinste diafragma nodig om alles scherp te stellen. En als je niet het geluk hebt van een heldere bewolkte dag, zal een groter diafragma je helpen een korte belichting te behouden zonder afbreuk te doen aan andere instellingen. Met een diafragma van f/8 of f/11 kun je gebruik maken van een relatief snelle sluitertijd en een lage ISO waarde, waardoor het mogelijk is om zonder statief scherpe opnames te maken.

Met sommige nieuwere camera’s kun je ook scherpstellen in de camera, genieten van de scherpte van het gebruik van een diafragma op middellange afstand en toch scherpte van voor naar achter in het beeld krijgen.

3. Gebruik een lage ISO voor maximale beeldkwaliteit

Als landschapsfotograaf wil je scherpte, helderheid, hoge kleurnauwkeurigheid en veel details. Er is geen plaats voor ruis van welke aard dan ook, dus probeer de ISO op de laagst mogelijke waarden te houden.

Om een lage ISO te behouden en de juiste belichting te garanderen, moet je de sluitertijd en het diafragma aanpassen. Zoals ik hierboven al zei, begin je met het kiezen van een diafragma in het middenbereik dat meer licht in de camera toelaat en tegelijkertijd de scherptediepte biedt die je nodig hebt.

Als u fotografeert bij zonsopgang of zonsondergang, op winterdagen of een bewolkte dag, moet u mogelijk de belichtingstijd verlengen en een statief gebruiken om camerabewegingen te voorkomen. Maar het resultaat zal indrukwekkend zijn. Zachte, vloeiende kleuren van uw landschap zullen opgaan in een natuurlijk kunstwerk.

Bonustip: gebruik ND-filters om te spelen met bewegingsonscherpte

Zelfs op heldere zomerdagen kunt u nog steeds verbazingwekkende lange belichtingseffecten creëren, ook al krijgt u nog steeds de beste resultaten met zachter licht als de lucht in het frame is opgenomen. Het enige dat u hoeft te doen, is ND-filters gebruiken om de intensiteit van het licht te verminderen en lange sluitertijden om bewegingsonscherpte te creëren. Onderwerpen zoals rivieren, golven en watervallen zijn perfect om te spelen met bewegingsonscherpte. U kunt ook een ondiepere scherptediepte creëren (grotere diafragma’s instellen) zonder overbelichting te riskeren.

Met een sluitertijd van 0,8s en een 3-stop ND-filter wordt het water dat langs de waterval naar beneden loopt een stuk zachter en gladder – Foto door Peter Dam

ND-filters hebben verschillende duisternisniveaus en verminderen de intensiteit van het licht met maximaal 10 of zelfs 16 stops. Voeg slechts een 2-3 stop ND-filter toe om de sluitertijd te verlagen tot een paar seconden. Dit is genoeg om zijdezachte watervalbeeldente maken. De 10-stopfilters zijn handig voor de dromerige lange belichtingsfoto’s met enkele minuten belichtingstijd.

Met een sluitertijd van 5 minuten en 40s en een 10 stop ND Filter de wolken en de oceaan aan de linkerkant wordt zijdezacht en dromerig – Foto door Peter Dam

U kunt ook graduaat ND-filters vinden, die overgangen bieden tussen meerdere donkerheidsniveaus, en variabele ND-filters, die een vast bereik van duisternisniveaus bieden. Gegradueerde filters zijn handig wanneer u een heldere lucht hebt die u donkerder wilt maken om overbelichting te voorkomen. Ze werken het beste als je een gelijkmatige horizonlijn hebt.

4. Gebruik leading lines

Een van de meest uitdagende onderdelen van landschapsfotografie is het behouden van het gevoel van een 3D-ruimte. Je moet een gevoel van diepte en verbinding creëren tussen de voorgrond en de achtergrond die de kijker uitnodigt in de scène. De lagen van het landschap moeten met elkaar verbonden zijn en leidende lijnen zijn de beste manier om dit te doen.

Foto door Peter Dam

Leidende lijnen trekken de aandacht van de kijker en leiden ze door het frame. Ze kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal zijn; bochtig of recht; dik of dun; kleurrijk of monochroom. De meeste landschappen hebben ten minste één lijn, de horizon, maar de meeste hebben meer dan dat (bijvoorbeeld de scheidingslijn tussen bergen en de lucht of de oceaan en het strand, bomen, rivieren, enz.). Het is aan jou om de camera zo te positioneren dat de natuurlijke lijnen van het landschap leidende lijnen worden.

De eenvoudigste manier om een gevoel van diepte te creëren, is door een leidende lijn van de voorgrond naar de achtergrond te hebben. Een rivier of een kustlijn is daar perfect voor. Vergeet ook de regels van de compositie niet. Plaats bijvoorbeeld de horizon op een derde van het frame om een aantrekkelijkere compositie te maken volgens de regel van derden. Of plaats het brandpunt van je compositie langs een sterke diagonale voorlooplijn volgens de gouden driehoeksregel. Weten waar het brandpunt moet worden geplaatst en hoe je leidende lijnen moet gebruiken om de kijker het hele frame te laten verkennen, is het geheim van goede landschapsfoto’s.

Foto door Peter Dam

Om het gemakkelijker te maken, ontleedt u de scène in afzonderlijke elementen en ziet u het landschap als lijnen, vormen, patronen en kleuren. Neem even de tijd om op te merken wat je aanspreekt en welk verhaal je wilt vertellen. Stel vervolgens het frame samen en plaats de hoofdonderwerpen in de beste posities. Landschapsfoto’s zijn niet alleen een weergave van een groot, uniek onderwerp. Het zijn complexe composities en elk element moet een duidelijke rol hebben.

5. Schiet tijdens de Gouden Uren

De gouden uren vertegenwoordigen ruwweg het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang. Gedurende deze tijd staat de zon erg laag aan de hemel en zorgt voor een zacht licht dat alles glazuurt in oranje, rode en gele tinten. Hoewel de lage intensiteit van het licht enkele belichtingsaanpassingen kan vereisen (bijvoorbeeld een langere sluitertijd, een hogere ISO, enz.), Bieden de kleur en textuur van het licht eindeloze inspiratiebronnen.

Foto door Peter Dam

Voor landschapsfotografie zijn de gouden uren de beste tijden van de dag. De lage stand van de zon zorgt voor schaduwen, versterkt het contrast en creëert een sfeer. De gouden tinten van het licht transformeren het landschap in een sprookjesland, creëren dramatische luchten en laten rivieren en bergen zowel stralen. Verder verandert het licht zo snel dat je elke twee minuten een nieuwe scène hebt.

Het ecosysteem is ook anders tijdens de gouden uren. In de ochtend kunt u dauw, vorst of mist vinden. ’s Avonds kunt u prachtige zonsondergangen vastleggen. Wilde dieren en vogels kunnen actiever zijn en boeiende personages voor uw foto’s bieden. En de serene stilte van deze momenten zal zeker een inspiratie zijn.

Afsluitende woorden

Landschapsfotografie gaat over het vastleggen van de schoonheid van de wereld. Uw foto’s moeten er natuurlijk uitzien, scherp en suggestief zijn. U moet zich concentreren op het behoud van natuurlijke kleuren, details en geometrie. Het creëren van een gevoel van diepte, een 3D-ruimte die de kijker uitnodigt om virtueel door het frame te lopen, is de sleutel tot geweldige landschapsfoto’s.

Als algemene regel, vermijd het overbewerken van uw foto’s en het overdrijven van contrast en kleuren. Gebruik in plaats daarvan verschillende lenzen (groothoek en tele), filters (ND-filters, polariseren) en opnamehoeken om je beste foto’s in de camera te maken. Neem de tijd om de natuur te verkennen, de cycli te begrijpen en unieke momenten van onze omgeving te onthullen.

Over de auteur: Peter Dam is een professionele natuurfotograaf die graag alles verkent, van de kleine wereld van macrofotografie tot de uitgestrekte landschapsfotografie. Hij deelt handleidingen voor Affinity Photo en beeldbeheer in zowel Lightroom als Capture One op zijn website.

Foto door Peter Dam

Theo-Herbots –Ik maak Uw Fotoreportage– Own Way

Wacht !! Neem ook eens een kijkje hier beneden

Wij zijn ook bezig op de Sociale-Media Hier beneden. Het zou geweldig zijn om U ook daar te kunnen ontmoeten

Blijf op de hoogte van al mijn berichten per mail, vul hier beneden Uw email-adres in en klik op subscribe

Wij Houden evenmin van Spam als U, Uw gegevens worden “NIET” gedeeld aan derden

Mijn Blog volledig veranderd

Voeg je bij 6.092 andere abonnees

Uw mening is belangrijk

Geef hier beneden Uw reactie

Translate into 110 Languages CLICK ➡️ HERE»✅and press the flag of Your country
%d bloggers liken dit: