VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE

Chinese versus westerse geneeskunde

Chinese versus westerse geneeskunde

Het verschil tussen de Chinese en westerse geneeskunde kan eigenlijk gewoon een kwestie van perceptie zijn. Voor elke patiënt, voor hetzelfde tekens en symptomen, krijgt u verschillende manieren waarop de informatie met betrekking tot die patiënt is georganiseerd, met gebruikmaking van Chinese of westerse geneeskunde.

Een van de belangrijkste verschillen is de aanpak. De benadering met de westerse geneeskunde is reductief en analytisch, terwijl de Chinese geneeskunde een inductieve en synthetische benadering gebruikt.

Westerse geneeskunde is gebaseerd op standaarden en bewijs, terwijl de Chinese geneeskunde vertrouwt op ervaring in de loop van de tijd door talloze onderzoeken en klinische observaties.

De westerse geneeskunde is strikt gebaseerd op conclusies uit laboratoriumonderzoeken. Honderden jaren van observaties en onderzoek leveren de ervaring op die de basis en complexiteit van de Chinese geneeskunde vormt.

Terwijl de westerse geneeskunde puur een wetenschap is, is de Chinese geneeskunde meer een geneeskunst. Chemische verbindingen worden gebruikt om medicijnen te formuleren in westerse medicijnen, maar alleen kruiden worden gebruikt voor Chinese behandelingen. Bijna elke plant heeft een gezondheidsvoordeel voor het lichaam, en als zodanig zijn er weinig of geen bijwerkingen van medicijnen, aangezien kruiden in principe in hun natuurlijke vorm worden toegediend.

Aan de andere kant vertrouwt de westerse geneeskunde uitsluitend op chemische medicijnen, en de kern daarvan is de zeer winstgevende farmaceutische industrie die verantwoordelijk is voor het onderzoek en de productie van deze chemische medicijnen.

Hoewel deze verbindingen mogelijk een hogere potentie hebben vanwege het uitgebreide onderzoek dat is gedaan om ze te produceren, hebben ze ook bijwerkingen die variëren van mild tot ernstig en in sommige gevallen zelfs fataal

Een ander belangrijk verschil is dat de Chinese geneeskunde naar het lichaamssysteem als geheel kijkt, terwijl de westerse geneeskunde zich concentreert op een bepaald onderdeel of zijn functie. Maar omdat het menselijk lichaam een ​​complexe reeks systemen is die elk met elkaar verbonden zijn, wordt de ware aard van hoe het werkt vaak verkeerd voorgesteld door het reductionisme-systeem van de westerse geneeskunde, waardoor de ervaringsgebaseerde en observatoriummethode van de Chinese geneeskunde relevanter wordt als het kijkt naar het lichaam als een heel systeem.

Aan de andere kant mist de Chinese geneeskunde, in tegenstelling tot de westerse, de tools om de gedetailleerde interne mechanismen van het menselijk lichaam te bestuderen, waardoor de meest effectief behandeling in gevallen als infectieziekten wordt een kwestie van vallen en opstaan. De overvloed aan hulpmiddelen om krachtige diagnostische functies in de westerse geneeskunde te bieden, maakt het nauwkeuriger bij het selecteren van een effectievere behandeling om een ​​aandoening uit te roeien. De laatste tijd is de trend echter om beide soorten medicijnen in behandelplannen te integreren.

Overzicht:

 • De westerse geneeskunde gebruikt een reductieve en analytische benadering, terwijl de Chinese geneeskunde een inductieve en synthetische benadering gebruikt.
 • De westerse geneeskunde is gestandaardiseerd en evidence-based, terwijl de Chinese geneeskunde op ervaring is gebaseerd.
 • Terwijl de westerse geneeskunde een pure wetenschap is, is de Chinese geneeskunde meer een geneeskunst.
 • De Chinese geneeskunde heeft geen goede diagnostische hulpmiddelen, terwijl de kracht van westerse medicijnen het krachtige diagnostische vermogen is.

DE 7 VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE

Westerse geneeswijze met Chinese geneeswijze vergelijken is appels met peren vergelijken.

Je kunt van de appel houden en dat zegt niets over of je van de peer houdt.
Maar je kunt gerust van alle twee houden.

Ze staan elkaar niet in de weg. Maar het zijn wel twee verschillende soorten fruit.

HET TOTAALBEELD VERSUS ANATOMISCHE FETIEN

De westerse geneeswijze gaat over kwalen. Chinese geneeswijze gaat over het totaalbalans van het systeem.

De westerse geneeswijze heeft het over anatomische en fysiologische waarheid. Chinese geneeswijze heeft het over een energetisch beeld in het moment.

Dat zijn twee verschillende uitgangspunten en alle twee belangrijk. Maar niet met elkaar gelijk te trekken.

DE 7 VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE OP EEN RIJ

1. Westerse diagnose gaat over de oorzaak van een klacht. Een diagnose volgens Chinese geneeswijze gaat over het beeld zoals het zich laat zien.

Een westerse diagnose is altijd gericht op het uitvinden wat de oorzaak van een bepaalde klacht is. Als iemand lage rugpijn heeft is de westerse diagnostiek er op gericht om uit te vinden waar de rugpijn vandaan komt: is het een hernia, een spierkneuzing, stagnatie van SI gewricht, slijtage, blaasontsteking. Ook voor de TCG behandelaar is dit interessant om te weten!

Als een TCG behandelaar wil je ook altijd weten, voor zo ver mogelijk, wat de westerse oorzaak van een klacht is. Zeker met oog op doorverwijzing en noodzaak voor medisch handelen. Maar in je behandeling laat je als TCG behandelaar je leiden door een TCG diagnose, niet door een westerse diagnose. Is de klacht Yin of Yang? Is het volte of leegte? Komt het van binnen of buiten? Is het koude of hitte? De TCG diagnose zoekt niet naar de oorzaak, maar naar een energetisch totaalbeeld van het systeem. En daar richt je je behandeling op. Als het koude is ga je het opwarmen, ongeacht of het een hernia, een spierkneuzing of slijtage is.

2. Een westerse diagnose vertelt je altijd gelijk of de situatie ernstig is of minder ernstig. Een diagnose volgens de Chinese geneeswijze zegt niets over de ernst van de klacht.

Als iemand heel vermoeid is en de diagnose ‘dikkedarm kanker’ is, dan weet je dat het ernst is. Als de diagnose ‘bloedarmoede’ is, is het meestal al een stuk minder ernstig (hoewel er ook hele ernstige vormen van bloedarmoede bestaan). In alle twee de gevallen zou de TCG diagnose ‘Milt Qi deficiëntie’ (=te kort aan opname van voedingstoffen) kunnen zijn. Natuurlijk wil je als TCG behandelaar ook weten wat er aan de hand is in de westerse zin! Zeker als er ernstige dingen aan de hand zijn. Maar een TCG diagnose op zich zegt niets over de ernst.

3. Een westerse diagnose baseert zich op laboratorium onderzoeken, foto’s, MRI’s etc. Een TCG diagnose baseert zich uitsluitend op wat er te zien, te voelen en te horen is.

Voor het stellen van een westerse diagnose zijn vaak (niet altijd) externe hulpmiddelen en bewijzen nodig. Voor een TCG diagnose heb je uitsluitend je zintuigen nodig. Je praat met degene die je behandelt. Je kijkt naar zijn tong en voelt zijn pols. Je observeert en voelt aan. Je onderzoekt reflexzones en reflexpunten. Je diagnose is gericht op het energetische totaalbeeld van de situatie zoals het nu, op dit moment, zichtbaar en voelbaar is.

4. Een westerse diagnose is objectief. Een TCG diagnose is subjectief.

Een westerse diagnose is een objectieve waarheid. Het is zoals het is, ongeacht welke behandelaar je voor je hebt. Een Chinese diagnose is altijd afhankelijk van het moment en van de dynamiek tussen de behandelaar en degene die behandeld wordt. De een therapeut kan iets anders aan een cliënt geven dan een andere. Het lichaam van de cliënt voelt dit aan en laat zien wat relevant is in de situatie. Een Chinese diagnose is altijd afhankelijk van de situatie en de combinatie cliënt behandelaar. Het is een momentopname, gericht op de praktische mogelijkheden.

5. In westerse geneeskunde mag je 1 iemand doden als je er 99 redt. Chinese geneeswijze zal nooit schaden.

Binnen de westerse geneeswijze is het toegestaan dat iemand schade overhoudt of zelfs overlijdt aan een behandeling, als het merendeel bij dat soort behandeling wel baat bij heeft. Binnen Chinese geneeswijze zul je nooit iemand schaden. Je behandeling is altijd gericht op het herstellen van het totaalbalans. Dit zal per definitie geen schadelijke gevolgen hebben.

6. In westerse geneeswijze staat diagnose los van de behandeling, In Chinese geneeswijze is diagnose gelijk de behandeling.

Het stellen van een westerse diagnose heeft geen genezende werking in zich (behalve misschien via de psyche). De TCG diagnose is altijd gelijk al een behandeling. Dit geldt in elk geval voor shiatsu. Elke handeling die je verricht om het totaalbeeld helder te krijgen, is tegelijkertijd al gericht op het herstellen van het totaalbalans. Dit geldt voor het gesprek, die je voert, de oefeningen, die je je cliënt laat doen, het lichamelijke onderzoek dat je toepast. Je onderzoek is gelijk de behandeling. Zelfs het voelen van de pols is op zich al gericht op het herstellen van het totaalbalans.

7. Westerse geneeswijze gaat niet om schoonheid, maar om resultaten. Chinese geneeswijze is altijd elegant; het gaat om schoonheid van handelen.

Westerse geneeswijze kan ook elegant zijn, maar dat is niet het doel er van. En vaak is het ook behoorlijk lomp. De Chinese geneeswijze heeft al per voorbaat als doel om elegant te zijn. Elke handeling ziet er mooi uit en wordt uitgevoerd met gratie en waardigheid.

Bekijk ook

Mijn Shiatsu-Behandelingen

Eén reactie op “VERSCHILLEN TUSSEN WESTERSE EN CHINESE GENEESWIJZE”

 1. Bedankt voor deze vergelijkende handelswijze tussen de Westerse en Chinese geneeskundige praktijken.
  Mij is het niet ongekend wat je zo schitterend weet uit te leggen. En omdat ik ook nogal argwanend sta tegenover de ‘rotzooi’ die ‘Big Pharma’ op de markt gooit, was ik eens naar een Chinees Medicine Center gestapt: Shaomin Xue te Berchem.
  Het was een ervaring doch bleef met klachten zitten. Zij deed acupunctuur en gaf kruiden mee. En eerlijk Theo, het kostenplaatje is ook niet min hé.

  Groetjes,
  Marc

Geef een reactie

Translate into 110 Languages CLICK ➡️ HERE»✅and press the flag of Your country
%d bloggers liken dit: